Odlingsråd Dahlior

Följande odlingsråd är sammanställda av Jan Ansbjer på Magnolia utifrån kunskaper och erfarenheter från att ha odlat dahlior för utställning och försäljning sedan år 2002 samt från diskussioner med dahliaintresserade besökare. Ni är välkomna till vår dahliautställning på Magnolia med 800 sorter där ni kan gå runt och hitta nya favoriter inför nästa år och njuta av färgprakten.

Varför dahlior?

Vi mår alla bra av att njuta av dahliornas färghav på hösten när det börjar bli mörkare och kallare, och då ha all färgprakt i färskt minne inför den gråa årstiden. Det gör det lättare att se fram emot att det snart är vår igen. 

Innehållsförteckning

Sorter

Att välja sorter

Odling

Våra knölar

Frösådd

Sticklingar

Val av odlingssätt

Kombinationsrabatter

Dahlior i rabatter

Dahlior i krukor, urnor

Förbered blomsterland

Gödning

Solig växtplats

Fördrivning

Planteringstid direkt i rabatter

Planteringstid fördrivning

Avhärdning

Planteringsdjup och avstånd

När skotten kommer upp

Toppa inte dahlior

Uppbindning

Vattning av dahlior i blomsterland

Vattning av dahlior i krukor och urnor

Blomningstid

Buketter

Frostnätter

Upptagning

Upptorkning

Lagring

Konvertering till rött

Väckning inköpta dahliaknölar

Väcknning övervintrade dahliaknölar

Delning

Sjukdomar och skadedjur

Spanska snigeln/Mördaarsnigeln

Tvestjärtar

Löss

Krongall

Knippebakterios

 

Sorter

Det finns globalt totalt över 50,000 sorter dahlior registrerade med namn. Av dessa uppskattas att det odlas 6000 sorter aktivt i dag. Det kommer nya sorter hela tiden där många nyare sorter liknar de äldre men har starkare stjälkar som klarar av att hålla upp sina blommor bättre och byts därför ut i handeln men odlas kvar hos privatpersoner i ett antal år. Vilka färger och former som är på modet styr de som tar fram nya sorter. Det finns med andra ord många sorter att välja på. Dahlior finns i olika höjder från de lägsta på 15 cm till de högsta som är 1,7 meter höga. Det finns även en vild-dahlia i två färger, Imperialis och Imperialis White, som kan bli 3 meter hög, men den hinner inte blomma i svenska trädgårdar. 

Dahlior sorteras in i grupper efter hur de blommar. De som vi säljer är: Anemonblommande, Boll, Dekorativa, Enkelblommande, Halskrås, Kaktus, Semi-kaktus, Näckros, Pion och Pompon. Vissa av grupperna har undergrupper som beror på storlek på blomman eller höjd på plantan. Till exempel har gruppen Dekorativa undergrupper som Små, Stora, Jättar och Dvärg. 

Att välja sorter

Att välja sorter kan vara utmanande när det finns så många att välja på. Dahlior varierar i höjd, blomstorlek, blomfärg, blommans utseende, stjälkfärg, växtsätt och en del har mörka blad. Vissa planerar sina trädgårdar efter en viss färgpalett, andra vill ha en stor variation i färgerna medan vissa odlar för att göra buketter eller för att locka till sig pollinerare. Vilka sorter man ska välja beror så klart också på var dahliorna ska odlas. Ska dahliorna växa i krukor eller urnor är det enklare att välja lägre sorter. Oavsett om en plantering ska följa en färgpalett eller inte är det alltid trevligt med variation i höjd och storlek och utseende på blomma. 

Låga sorter, under 70 cm i höjd, passar bra i krukor och urnor på altaner och balkonger. De passar också bra att ha längst fram i dahliaplanteringen. Låga dahlior behöver inte stöttas eller bindas upp eftersom de är kompakta i sitt växtsätt. Låga dahlior har oftast korta blomstjälkar och passar därför inte till bukettodling. Pompom och Boll är som lägst 70 cm och klassas därför inte som låga. 

För att locka till sig fjärilar, humlor, biflugor, bin och andra insekter ska ni välja dahlior med öppen disk, vilket enkelblommande, halskrås, pionblommande m.fl. har. De fyllda blommorna kommer inte insekterna åt pollen på, så därför är det bra att ha en del med öppen disk för vi vill ju alla värna om insekterna. Det är inte så många andra växter som blommar under sen höst, så det är underbart att se alla pollenälskare surra omkring bland dahliablommorna. 

En dahliabukett  är fantastisk både som färgsprakande med alla klara färger i en blandning eller med samma färg i olika nyanser. Den som vill plocka vackra buketter bör välja dahliasorter som varierar i blomstorlek. Några små, exempelvis Pompon, skapar harmoni och balans. De sorter med öppen disk som lockar till sig pollinerare, enkelblommande, halskrås, pionblommande m fl, blommar inte i så många dagar. Alla blommor som blir pollinerade har inbyggt att det är dags att sätta frö efter befruktning. Fyllda dahlior blommar fler dagar och lämpar sig bättre om ni vill att buketterna ska hålla sig så länge som möjligt. 

Dekorativ Jätte är otroligt pampiga med sina gigantiska blommor. För att få vara med i denna gruppen har de visat att de kan ha blommor på minst 25 cm i diameter. De har varit väldigt populära det senaste, men de tar några extra veckor på sig att utveckla sina stora blommor till skillnad från de lägsta sorterna med mindre blommor. Att ha några sorter med mindre blommor också gör att blomningen kommer igång tidigare. 

Att plantera in dahlior med mörka, hos vissa sorter nästan svarta, blad ger variation och spännande möjligheter till kreativa uttryck i planteringen och i buketter.

 

Odling

Våra knölar

Vi köper knölar från Holland av odlarkvalité. Odlarna i Holland sätter knölar i växthus under vintern och tar efterhand sticklingar som kommer upp. Dessa sätts ut på fält efter tulpanodlingen och får växa till sig och bildar under växtperioden knölar som de sedan säljer till hela Europa och resten av världen. Knölarna av odlarkvalité har vuxit längre tid än de som benämns som konsumentknölar. Konsumentknölarna påsas direkt när de tagits upp och lagras i förråd tills de tidigt sänds ut till butiker.  Knölarna av odlarkvalité lagras i perfekt förhållanden i kyllager tills utleverans sker på våren. Dessutom är de mer sällan felmärkta eftersom odlarna kräver att de får rätt sort. Det är bara Holland som har det speciella odlingsklimatet som gör att de kan odla sticklingar till knölar med gott resultat. Övriga länder som odlar dahliaknölar till försäljning behöver istället dela knölarna för att få fler. Vi påsar själva knölarna efter leverans hos oss för att ta dem genom ännu en gallring där dåliga knölar sållas bort.

Frösådd

Det är bara fröer från vilda äkta dahlior som gror och blir samma sort. Tar man frö på korsade, framodlade sorter blir det något helt nytt. Det är alltså med hjälp av frö som nya sorter blir till. De flesta frö ger enkelblommande dahlior då de fyllda har svårt att bli pollinerade. Med en bra tillväxt under sommaren hinner de få knölar som sedan kan lagras till kommande säsonger. Det är därför viktigt om ni vill så egna frö att komma igång tidigt på våren med frösättningen, för det är tråkigt att mista en blomma du tycker om för att den inte hunnit utveckla någon knöl, särskilt då det kan ta många försök att uppnå det resultatet. 

Sticklingar

Vill du utöka antalet dahlior av några sorter kan det ske med sticklingar. Det är med sticklingar Holländska odlarna får fram alla knölar de säljer. De sätter ner knölarna i lite jord på bänkar i växthus och tar sticklingar eftersom de kommer upp mellan januari och mitten av mars. Sticklingarna får rota sig och fortsätta växa i växthusen tills tulpanlökarna är upptagna och det är dags att sätta ut dem på fälten. En del sticklingar säljer de till drivning som kan köpas som sommardahlior i krukor.                                

  • De skott som kommer extra från knölen är lättast att rota.
  • Toppskott rekommenderar jag inte, läs mer om detta under rubriken toppa dahlior.
  • Sidoskott som kommer i bladveck kan tas som stickling.
  • Det är svårare att rota en större stickling från sidoskott eller toppskott om de har blivit ihåliga i stammen. Rörformade stammen ruttnar lätt innan den har hunnit bilda rötter.
  • Sätt ner sticklingen i såjord eller brikett och vattna.
  • Ställ sticklingarna ljust och varmt med en plastpåse över om de inte står i fuktig miljö.
  • När de rotat sig efter ca 3 veckor planteras de om i större krukor och hanteras som vid fördrivning, se nedan.
  • Får sticklingarna lång och bra växtsäsong hinner de bilda knölar som kan sparas.

Val av odlingssätt 

Det vanligaste sättet att odla dahliorna på är att ta upp knölarna på hösten och dela dem vilket ger fler plantor till nästa år.

En del odlar dem i urnor eller stora krukor som de ställer in i garaget eller annat frostfritt utrymme under vintern utan att gräva upp dem och delar och planterar om dem på våren.

Många köper nya dahlior varje år och har dem som en ettårig växt då de inte har någon sval plats för vinterförvaring. En vanlig kommentar från den yngre generationen är att deras föräldrar tvunget ska ta upp dahliorna och spara dem medan andra fleråriga sommarblommor får stå kvar ute och dö. De köper nya dahlior varje år istället för andra sommarblommor som hinner blomma över under semestern. Dahliorna börjar istället blomma efter semestern och lyser upp sensommaren och hösten. Dock växlar det vilka dahlior som säljs från år till år, så en favoritsort kan vara svår att få tag på och kan därför vara bäst att spara.

De flesta planterar dahliaknölarna direkt i landen i trädgården och har plats att lagra dem under vintern för att sedan dela på dem till våren och sätta fler av favoritsorterna. Det går alltid att komplettera med nya sorter för att få större variation och fler favoriter. 

Det går även att köpa sommardahlior som är sticklingsplantor. Dessa bildar egna knölar som kan sparas om tillväxten av knölen varit tillräckligt god och sommaren solig. Detta är inget vi säljer i vår webbutik men ett mindre antal fördriver vi och säljer i butiken under våren. 

Kombinationsrabatter

Dahlior är sensommarens och höstens stora färgprakt men under maj och juni är det glest och grönt. Det passar därför bra att göra en kombinationsrabatt med andra blommande växter. Om blomsterrabatten ska handgrävas kan det stå kvar vårlökar, liljelökar och olika perenner som blommar tidigt så blir det en rabatt som även är vår- och sommarblommande. Har ni problem med mördarsniglar är det en nackdel att ha lökar och perenner nära där de kan gömma sig undan solen. 

För rabatter som ska jordfräsas är det mest rationellt att fräsa hela ytan och sedan plantera ut de blommor som man tänkt på en gång.

Dahlior i rabatter

  • Minst arbete är att sätta ut dahliaknölarna direkt i rabatter. De flesta som har odlat dahlior i ett antal år har dem i blomsterland.
  • Upphöjd rabatt med sten, plåt, cement eller planka som kant kan ni ha för utseendets skull och jorden torkar upp fortare när vatten sjunker undan snabbare.
  • Pallkragar är populärt för tillfället men ruttnar snabbt på insidan och ger bra boplats för tvestjärtar och är en liten yta som snabbare torkar och behöver vattnas oftare, särskilt om det är högt så inte rötterna når ner till normala jordytan eller de står på en tät yta. Med plast eller platonmatta på insidan klarar pallkragarna sig längre. Impregnerat virke håller sig längre och görs rabatten större minskar behovet av vattning. 

Dahlior i krukor, urnor 

  • Krukor och urnor kräver mer jobb med gödning och vattning än om de planteras i blomsterland men är snygg och trevligt. Det gör att dahlior kan odlas på altaner, balkonger, uteplatser, entreér och trappor. Dahlior kan även pryda sin plats i soligt läge under träd, stensatta eller grusade ytor där inte rabatter kan grävas,
  • Om du inte har odlat i krukor förut rekommenderar jag att börja med de lägre sorterna för det är enklare att göda och vattna. De stora och höga kräver ofta uppbindning för att inte blåsa omkull eller brytas sönder. Ju större blommor och högre de är desto mer vatten krävs precis när de behöver mer om de ska bli frodiga och fina.
  • Ju större kruka eller urna desto lättare att vattna då de har mer rötter och jord. Det är svårt att ge exakta mått på storlek på urnor och krukor för en del kommenterar att de har haft dahlior i små krukor i många år och att de är jättefina. På det brukar jag svara att de är duktiga med gödning och vattning, för så lätt är det inte. En generell rekommendation är att ha minst 25 cm i diameter på krukor för låga dahlior och minst 40 cm i diameter för höga dahlior.
  • Det är bäst att bara ha en dahlia i varje kruka, men med små låga dahlior och en stor urna kan 3 eller 5 dahlior få plats. Det går dock inte att plantera en stor dahlia i mitten med lägre runt, för den höga breder ut sig och kväver de små.
  • För god dränering i krukan eller urnan är det bra med lecakulor, tegelkross eller något annat i botten som släpper igenom överflödigt vatten.
  • En professionell blomsterjord eller u-jord är värt att investera i då dahliorna ska växa där hela säsongen.
  • Använd vattenhaltsmätare för bra vattning, se vattning nedan.
  • Om ni missat vattningen en varm och solig dag och bladen hänger neråt är dahlior bra på att piggna till igen och dör inte som en del andra blommor gör, men några gula blad längst ner kan det bli att ta bort.

Förbered blomsterland

  • På Magnolia har vi sandjord vilket är tacksamt att arbeta med och odla i. Vi har inte egna erfarenheter av andra jordarter, men får ofta kommentarer om att det är så bra med dahlior för de trivs även i lera. Slutsatsen vi drar av det är att dahlior är fantastiska och bara har ett krav, och det är sol.
  • Det står i många rekommendationer att växter trivs i mullhaltig jord och det gör även dahlior. Öka på mullhalten i blomsterrabatterna genom att blanda ner trädgårdskompost eller häst-, får- eller kogödsel varje år och ni kommer att märka skillnad efter några år. Jorden blir mer lättarbetad, dränerar bättre, får mer maskar och blommorna trivs bättre, blir kraftigare och håller sig friskare. 
  • Torv och sand förbättrar tunga jordar och gräsklipp är näringsrikt och gynnar maskarnas goda arbete.
  • Stora träd eller buskar nära blomsterrabatterna tar upp mycket näring och utarmar rabatten. För att få en växtkraftig rabatt kan ni behöva gräva ner en barriär för att förhindra att trädrötterna att växa in, eller i värsta fall  gräva och ta bort alla trädrötter eller flytta rabatten. 
  • Efter upptagning på hösten är det bra att gräva eller jordfräsa landet om det är en tillräckligt torr höst. När det torkar upp på våren är det dags att göda och gräva eller jordfräsa landet. 
  • När det blir omrört torkar jorden upp, temperaturen ökar och ogräs gror. De flesta åren blir det ofta bakslag med kyla och regn under våren. Efter det är det dags att röra om i jorden igen för att få bort de första ogräsplantorna. Därefter torkar jorden upp och känns varmare. Då är det dags att plantera.

Gödning

På Magnolia har vi alltid blandat ner kokompost i jorden under våren. Gör man det varje år får man en humusrik jord som är trevlig att arbeta med och friska plantor som trivs.

Hönsgödsel och kväverik konstgödsel använder de flesta och göder under vår och sommar. Med detta gödsel är det viktigt att inte lägga på allt för mycket för då blir det frodig grönska men få blommor.

Konstgödsel som är avsett till potatis som har ett lägre kväveinnehåll är mångas rekommendation av gödsel även för dahlior. Detta för att potatis har samma problem som dahlior vid för mycket kväve; kraftig tillväxt av grönska men inte mycket potatis.

En del täcker jorden runt plantorna med gräsklipp två gånger under sommaren som gödning. Gräsklippet dras ner och tas om hand av maskar och andra nedbrytare som ventilerar jorden och göder den. Detta är bara ett alternativ för dem som inte har snäckor eller sniglar.

Dekorativ Jätte och andra stora dahlior kan behöva en extra giva gödning vid midsommartid för bästa möjliga blomning.

Har ni stora träd i närheten av landet som stjäl näring går det åt mer gödning, även om ni förberett jorden bra och tagit bort alla rötter. 

Solig växtplats

Dahlior älskar att stå i soligt läge. För att dahliorna ska växa bra och blomma vill de ha sol minst halva dagen, annars blir det grönska men dåligt med blommor. Det spelar ingen roll om det är vandrande skugga eller skugga på för- eller eftermiddag så länge soltimmarna blir tillräckligt många.

Fördrivning

Plantera en knöl i varje kruka eller påse med det gamla blomskaftet uppåt eller de nya ögonen, skotten, uppåt. Det är ingen fara om knölen kommer åt fel håll, det tar bara ett par dagar så har skottet vänt och växer uppåt.

Plantera dem så det blir minst 2 centimeter jord över ögonen, skottet, men allra helst 5-10 centimeter jord över knölen. Har det blivit långa skott kan de sticka upp men bör skyddas från direkt sol de första dagarna.

Storlek på kruka är inte avgörande. 15 - 18 centimeter räcker men stora knölar kan behöva ha krukor på 22 cm. En större kruka ställer mindre krav på vattning.

Det är lättast att plantera i köpt blomjord. Ska de planteras ut i blomsterlandet kan den billigaste blomjorden användas. Ska de stå i urnor eller krukor är det bra att använda bättre jord som exempelvis u-jord. Mullhaltig egen trädgårdsjord kan också användas.

När knölarna är planterade så ska de vattnas så knölen får kontakt med jorden, men inte så de blir helt genomblöta. Krukorna ska sedan stå varmt, 20-25°C, och ljust. Innan dahliorna har börjat titta upp, vilket tar en till två veckor, så kan de stå varmt och mörkt.

När dahliorna kommit upp kan de stå i växthus eller uterum som får lägre temperatur under nätter och vissa dagar. Det är för att gro och komma upp i krukor vid fördrivning som det är viktigt med värme. 15 - 18 grader och mycket ljus ger knubbigare plantor.

Första månaden kan krukorna stå tätt men sen måste de flyttas isär så de får plats att växa ut med tillräckligt mycket ljus. Står de för tätt eller får för lite ljus blir de snabbt höga och rangliga och behöver bindas.

Om du upptäcker ett vitt pulver på stam och eller blad är det inget farligt, Det är utfällningar av glukos och salt. Dahlior får det om de behöver mer ljus och/eller bättre ventilation. Detta sker ofta om man börjat fördriva dahlior lite för tidigt, så nästa år kan du testa att fördriva dem några veckor senare. Om du ger dahliorna bättre förutsättningar med ljus och/eller ventilation kommer de att må bättre. Vanliga ledstrålkastare kan sättas över och ge det extra ljus som inte solen ger tidigt på våren.

Ska man ha knölarna i urnor eller stora krukor under sommaren kan de planteras där om man har plats att ha krukorna eller urnorna varmt, eller åtminstone frostfritt.

Planteringstid direkt i blomsterrabatter

På Magnolia har vi växtzon 3. Vi brukar räkna med att börja sätta dahliaknölarna runt 1 maj när det blir värme i jorden. Längre upp i landet och högre växtzon blir det lite senare och med växtzon 1 och 2 är det vissa år tillräckligt varmt i jorden redan i mitten av april. Man brukar säga att dahliorna ska ner i jorden samtidigt som potatisen för de vill, precis som potatisen, ha värme. Det går att sätta dem tidigare men de börjar ändå inte växa förrän det blir varmt. Är det för kallt och blött i jorden kan knölarna ruttna.. Det är bättre att röra om eller jordfräsa jorden under varma dagar någon extra gång så ogräs som grott försvinner och plantera ut dahliaknölarna lite senare, för de växer fort bara det blir värme. På så sätt får inte ogräset något försprång.

En kall och blöt jord känns kompakt och kall i handen och är inte bra att plantera i. När jorden är omrörd och det blir vårvärme värms jorden upp och den känns då varmare och det är då den reder sig som vi säger. Då är det dags för plantering. Knölarna kan sättas fram till slutet av maj utan att bli så mycket senare med blomningen eftersom jorden är varm och de då växer snabbt. Sätts de i mitten av juni blir det normalt bara några få blommor som hinner bildas och knölarna hinner inte alltid bilda nya knölar. 

 

Planteringstid fördrivning

Det finns egentligen ingen regel som säger när du kan eller inte kan fördriva dahlior. Det går att fördriva dem tidigt, men endast om du har rätt förutsättningar för dahliorna. Att sätta dem i februari eller mars kräver mycket tilläggsljus för annars blir de höga och rangliga och måste toppas vilket försenar blomningen några veckor. Då är vitsen med fördrivning borta. 

Om de planteras första halvan av april har de knoppar eller första blomman när de planteras ut i början av juni då frostrisken är över. Även tidigt i april kan det behövas extra belysning. Många sätter dem i mitten av april då det är ljusare och mer lux i solens ljus.

I maj kan man fördriva dem i kruka skyddade från frost om blomsterlandet inte är klart eller ni har snigelproblem. Större plantor som planteras ut har en större chans i ett land med sniglar än en knöl som planteras ut direkt. Sniglarna äter ofta upp de skott som kommer upp på knölar som planteras ut direkt i rabatter.

Med sämre förutsättningar inomhus utan inglasat uterum eller växthus blir blomningen senare och det kan vara värt att överväga plantering direkt i blomsterland istället för fördrivning. 

Avhärdning

Dahlior och alla andra växter som förodlats under glas, plast eller inomhus och inte fått direkt ljusstrålar från solen måste vänjas vid att vara ute i solen genom att stå i skuggan några dagar eller täckas av fiberduk så de inte bränns. Ni kan också passa på att plantera ut dem när det blir några mulna dagar. Detta kallas för att “avhärda plantorna”. Om ni inte avhärdar plantorna bränns de i solen precis som vi om vi är för länge utan att vara ”härdade”. Blir plantor brända av solen blir de  hängiga, får en grå bränd yta på bladen och sedan bruna döda kanter på bladen eller helt bruna blad. De dör inte utan kommer med nya blad men sinkas i tillväxt och det ser inte så roligt ut ett tag.

Planteringsdjup och avstånd

Planteringsavstånd mellan knölarna är 15 - 25 cm på de lägsta dahliorna, ca 40 cm på de medelhöga och 50 - 60 cm på de höga sorterna. I urnor och vid kanten av rabatten kan dahliorna hänga ut över kanten och därför planteras tätare. Avståndet till rabattkanten bör vara 10 cm för låga dahlior och 15 cm för högre dahlior med ytterligare 10 cm om kanten är mot en husvägg eller om dahliorna inte ska hänga ut över kanten. 

Avstånden kan vara något mindre mellan plantorna om radavståndet är mer eller det bara är en eller två rader. 

Hur många dahlior som får plats i en pallkrage på 80 x 120 cm är en återkommande fråga. Låga sorter får plats 15 - 40 st, medelhöga sorter 6 - 8 st och höga eller storblommiga sorter 4 - 6 st.

En del planterar lite tätare och det fungerar men allt för tätt gör att dahliorna blir höga och rangliga och måste stöttas. Sidoskotten som kommer med nya blommor har svårt att få plats och växer därför på höjden. När det regnar och blåser bryts lätt de långa skotten av och de måste bindas eller stöttas. Fram till första blomman kommit ser det lite glest ut men när sidoskotten kommer blir det fort praktfullt.

Vid allt för tät plantering blir det så tätt att dahliorna uppfattar det som att de står i skugga och blommar mindre eller inte alls.

Vid fördrivning i krukor planteras knölarna minst 2 centimeter under jordytan så knölen blir täckta med jord, men skott och gamla stjälken får sticka upp. Det är viktigt för dahliaknölarna att de kan bilda nya skott och knölar under jord. Vi ser allt för ofta på bilder att knölen sticker upp vid fördrivning och då blir nybildningen konstig och många tror att knölen är sjuk men det är den inte utan vill växa till sig under jord och inte utsätta sig för ljus och torka över jord. I blomsterrabatten planteras de med fördel 10 centimeter djupt. 5-10 centimeter djupt går bra, men en djupare plantering  gör att de står stadigare. 

När skotten kommer upp

När skotten väl kommit upp finns det några råd för att de ska ha bäst chans att bli stora fina plantor. Luckra jorden runt plantorna för att den ska vara så varm som möjligt, för att vattnet inte ska avdunsta och ökad syretillförsel till plantorna. Luckrad jord gör det också svårare för sniglar att ta sig till plantorna, så luckra gärna jorden efter att det regnat. Annars är de första bladen som sticker upp aptitliga för sniglar och snäckor. Sniglar kan inte gå i torr lucker jord.

Om det riskerar att bli frostnätter är det viktigt att täcka plantorna som kommit upp. I växtzon 3, som vi har på Magnolia, var det länge sedan det var frostnätter första veckan i juni men man måste vara beredd på att det kan inträffa trots klimatförändringarna. I högre växtzoner behöver det hållas uppsikt fram till längre in i juni. Om det blir frostnätter i maj har plantorna ytterst sällan kommit upp så mycket att det gör någon större skada. Om en ung planta har frusit kommer det nya skott, men blomningen försenas något.  

Toppa inte dahlior

Dahlior har ett växtsätt som gör att det kommer ny blomning kontinuerligt. Först växer stammen upp och ger en första blomma i toppen och sedan kommer det sidoskott från bladvecken som alla ger blommor. Sidoskotten fylls på eftersom så länge de får tillräckligt med ljus för att blomma. Om ni toppar dahliorna tvingar ni fram många sidoskott samtidigt vilket gör att den stadiga huvudstammen försvinner och det blir klenare skott som lättare bryts av. När många skott kommer samtidigt blir det tätt och de upplever skugga vilket gör att de blommar mindre eller inte alls. 

Om ni fördriver dahliorna i för lite ljus eller att de står för tätt och har dragit iväg i höjd kan ni vara tvungna att toppa men justera förhållandena till nästa år för att få ett bättre resultat.

Uppbindning

Huvudstammen på dahlior brukar stå stadigt av sig själv men när sidoskotten börjar blomma, ofta med stora tunga blommor, kan plantan behöva extra stöd under regn och starka vindar. Nyare sorters dahlior har kraftigare stjälkar än en del äldre och orkar därför hålla upp sina blommor bättre. Låga dahlior behöver inte bindas upp.

Så länge dahliorna fått tillräckligt med ljus och inte blivit långa och rangliga är det inte många som behöver extra stöttning under ett normalt år. Hos oss på Magnolia stöttas under ett normalt år 20 till 50 dahlior av totalt 5000 plantor. En del av dessa stöttas upp för att de hänger eller välter ut över gångarna.  

Det finns olika sätt att binda upp och stötta plantorna. Bågväxtstöd är ett alternativ som är lätt att sätta dit när det behövs. En pinne i mitten och ett snöre runt plantan ger också bra stöttning. Det går även att köpa ett speciellt dahlianät som plantorna växer upp igenom och stöttar varandra. Det är dock lite besvärligt att trassla ut nätet under hösten när knölarna ska tas upp.

Vattning dahlior blomsterland

  • Vid plantering av knölarna behöver de sällan vattnas för det finns tillräckligt med fukt tills nästa regn kommer. 
  • Vattna inte flera gånger i veckan med några skvättar vatten, då blir inte jorden kring hela knölen fuktig och rötterna längre ner kan torka ut. För det mesta klarar sig dahlior planterade i land med regnet som kommer utan extra vattning. Eftersom de har sina knölar är de inte känsliga för torka.
  • När dahliorna kommit upp och rötterna växer till sig ska de rota sig på djupet. Är det en tidig torrperiod och ni vattnar några gånger i veckan tvingas rötterna till ytan istället för att gå på djupet. Det gör att ni får fortsätta att vattna ytan för de blir känsliga för torka.
  • Kontrollera med vattenhaltsmätare om det är torrt på djupet och att det inte ska regna närmsta dagarna. Är så fallet vattnar ni ordentligt med 30 - 40 mm rotblöta vilket innebär att en vattenspridare står på i ca 4 timmar.
  • Har ni små upphöjda land som i pallkragar torkar jorden ut fortare så vattning behövs några extra gånger under sommaren, kolla behovet med vattenhaltsmätare.
  • Någon eller några dagar efter vattning eller regn ska jorden luckras för att undvika en tät skorpa på jorden som gör att den torkar ut och inte syresätts. Luckring  ger välmående plantor som växer bättre. 
  • Luckring av jorden gör att små ogräsplantor dör precis när de har grott för de är känsliga när jorden torkar upp runt sina små rötter.
  • Luckring hindrar sniglar från att gå i den lösa torra jorden. Effektivaste sättet att hindra sniglar att äta av dahliorna är att hacka efter regn, jorden torkar upp och fastnar i sniglarnas slem. Om det är mer än 10 cm bred lucker jord försöker inte sniglar passera.  Om det blir en längre regnperiod måste sniglarna plockas bort, för då kan de krypa överallt.

Vattning av dahlior i krukor och urnor

  • Dahlior som är planterade i krukor och urnor måste vattnas och gödas kontinuerligt. Höga och stora dahlior kräver mycket vatten medan små låga dahlior är enklare. 
  • En fördel med dahlior jämfört med vissa andra sommarblommor är att de har knölar som gör att om bladen börjar hänga vid en missad vattning, dör inte plantan utan piggnar till när den får vatten igen. 
  • Det är inte lätt att vattna rätt i krukor så vi rekommenderar vår vattenhaltsmätare som ökar förutsättningarna för lyckat resultat. 
  • Plantan ska börja torka upp innan ny vattning. Genomvattna hela krukan för att alla rötter ska få vatten. Det är vanligt vid vattning att jorden inte blir helt genomvattnad utan bara blir blöt några centimeter på ytan och då blir uppsugningsförmågan dålig när inte alla rötter kan förse plantan med vatten. Efter vattning kontrollera efter en stund med vattenhaltsmätaren på djupet och ge mer vatten om inte krukan är genomvattnad. 
  • Om ni vattnar för ofta så jorden alltid är blöt ruttnar rötterna och det blir dålig tillväxt. Därför underlättar en vattenhaltsmätare att vattna rätt för behovet av vatten varierar stort beroende på väder och tillväxtstatus.

Blomningstid

Det kan variera med två veckor för när dahliorna börjar blomma beroende på hur tidig och varm våren är och hur solig sommaren blir. Fördrivna dahlior har ofta sin första blomma när de planteras ut i början på juni. Får de ett gynnsamt läge fortsätter de växa och blomma, men i öppen rabatt där det blåser kan de vissa år se tanigare och tanigare ut. Det beror på att det fram till och med midsommar kan vara kallt och blåsigt vissa år. Sådana år i ett blåsigt läge kan de direktsatta dahliorna klara sig bättre än fördrivna. När de fördrivna dahliorna som inte fått den bästa starten och en dålig försommar börjar bli fina i början till mitten av juli har de direktsatta dahliorna växt ikapp och är lika fina.

Dahliaplantan växer rakt upp och får först en blomma i toppen. Denna första blomma är ofta  avvikande i färg och/eller form från hur blomman ska se ut. De tre första blommorna kan ha en öppen disk eller ha fel färg. Efter det kommer blommor från alla sidoskott som kommer ut i bladvecken, det är då vi får njuta av ett färghav av fantastiska blommor. 

De låga sorterna är de första att börja blomma, normalt i mitten av juli i växtzon 3. Någon vecka senare börjar de högre blomma och i början till mitten av augusti kommer de första blommorna på Dekorativ Jätte och de riktigt höga sorterna som behöver längre tid på sig att utveckla sina gigantiska blommor.

Plocka bort överblommade blommor för det ser trevligare ut och ger i viss mån en ökad blomning. En blomma som blir befruktad övergår till frösättning vilket gör att den inte blommar lika länge som en obefruktad blomma. De fyllda och täta dahliablommorna blir inte befruktade medans sorter med öppen disk älskas av insekter och blir befruktade. Dessa behöver klippas bort när de blommat över för att inte ta kraft från ny blomsättning. De fyllda blommorna klipper vi bort när de är överblommade för att de skräpar och ser fula ut.

Dahliorna blommar ofta fram tills frostnätterna under hösten och ger en färgprakt under hela sensommaren och början av hösten. 

Buketter

En dahliabukett  är fantastisk både som färgsprakande med alla klara färger i en blandning eller med samma färg i olika nyanser. Variera gärna dahlior i blomstorlek. Några små, exempelvis Pompon, skapar harmoni och balans. Sorter med öppen disk, enkelblommande, halskrås, pionblommande m fl, håller inte så länge i buketter utan fyllda dahlior lämpar sig bättre. Det är även fint att lägga en stor blomma på fat med lite vatten och njuta av på bordet.  

När ni plockar dahliablommor för bukett är det viktigt att ta dem när de precis slagit ut för lång hållbarhet. Knoppar slår inte ut i vas men de kan vara fina i buketter ändå. Stora odlare av dahlior för buketter använder sig av en teknik där de skållar stjälkarna i hett vatten för att de ska dra vatten bättre och stå sig längre. 

Vi har inte hört någon som ångrat att de grävt upp och gjort ett extra blomsterland för att få fler dahlior att njuta av under sensommar och höst. När ni kommit upp i 30 - 40 dahliaplantor blir det så många blommor att ni kan njuta av färgprakten, dels i trädgården men även så ni kan plocka in blommor kontinuerligt, ta med buketter till jobbet och ge bort många buketter. Det är välbefinnande och njutning för själen och den gråa årstiden som kommer känns lättare när vi har färgprakten som fint minne. Mycket njutning för pengarna för även om ni köper alla dahliaknölar på ett år är det inte mer än 1,500 kr och för den kostnaden får ni inte många blommor och buketter i butiken. Men inget gör sig självt utan det kräver arbete i trädgården och med arrangemangen.

Dahliabuketter blir lätt de vackraste buketterna på kalas med sina starka, klara färger och brukar dra åt sig allas uppmärksamhet.  Ett exempel på vackert arrangemang är att blötlägga oasis i en stor korg med båge och fylla den med härliga dahlior, perfekt att ta med till kalaset eller bjudningen. För mer inspiration av buketter, kika in på vår Instagram (https://www.instagram.com/magnolianossebro/) där vi delar buketter från våra kunder i händelser. Tagga gärna oss i era kreationer så att vi kan dela med oss av färgprakten.

Frostnätter

En del år blir det en eller två retliga frostnätter i början av september under fullmåne. Då gäller det att vara beredd och skydda dahliorna för sedan dröjer det ofta någon månad till nästa frostnatt, åtminstone i de södra delarna av Sverige. Under de första frostnätterna blir det oftast bara en eller några få minusgrader och då kan man täcka med tidningar, filtar, fiberduk eller annat, gärna på kvällen. Om täckningsdukarna blåser av är det ett tecken på att risken är liten att det blir frost; den tidiga frosten i september brukar bara bli under nätter där det är helt vindstilla. 

Ett riktmärke har alltid funnits att om det är över 8 grader varmt klockan 8 på kvällen blir det inte frost. Nu för tiden med sommartid blir det klockan 9.

Om man upptäcker att det har börjat bli frost på blad och blommor är det för sent att täcka dem, men det går att rädda dem genom att spruta vatten över blommorna. Det är man sedan tvungen att fortsätta göra med jämna mellanrum under hela natten för att de inte ska frysa. Att spruta vatten över odlingarna är ett alternativ om man har stora arealer med dahlior. Man kan även tända eldar runt odlingen för att hålla borta frosten. 

Om ni har missat att täcka och det bara blivit någon minusgrad och en del blad har klarat sig kan de snart blomma fint igen för frostfria hösten kan bli lång med varmt väder.

 

Upptagning

Vid slutet av växtperioden är det dags att ta upp knölarna om man vill spara dem till nästa säsong. Det är bra om dahliorna får en lång och bra växtperiod men vissa år blir den kortare om det blir en tidig frostperiod. Om ni av någon annan anledning behöver ta upp dahliorna innan de har frusit eller lagt av för det är sen höst brukar knölarna ha växt till sig tillräckligt så de kan tas upp från början till mitten av september.

Efter att frosten har tagit dahliaplantorna kan de stå kvar tills det passar er att gräva upp dem så länge de tas upp innan det blir tjäle. Knölarna tål inte frost. Upp till växtzon 4 är det sällan tjäle i jorden före jul.

Gräv upp knölen och skaka av den jorden som lossnar. Då kan det lossna någon knölbit, men det är ingen fara.  En del rekommenderar att stjälkarna klipps av 10 cm upp men vi klipper av dem nere vid fästet för då behöver de inte klippas till våren. Vid bra lagringsförutsättningar kan stjälken behålla fukten och skott slå ut en bit upp.  Glöm inte att markera vad det är för sort. 

Upptorkning

För att knölarna ska hålla sig fina fram tills nästa säsong bör de torkas innan de läggs på lagring. Ha knölarna varmt och torrt tills de har blivit torra, exempelvis i pannrummet. Vi på Magnolia har knölarna i ett varmt rum, 22 till 25 grader, med luftavfuktare. Om det är fint väder kan de ligga ute och torka under dagen, men de kan inte ligga i solen flera dagar för då tappar de för mycket fukt och börjar bli mjuka.

En del spolar av knölarna för att de lättare ska torka men för dahlian spelar det ingen roll om det är lite eller mycket jord kvar, bara de blir torra. Om de ska delas på hösten är det bra med rena knölar för att minska risken för att de ska mögla eller ruttna. 

Lagring

När knölarna har torkat upp ska de lagras svalt och lagom fuktigt. Temperaturerna bör vara 0-7 grader och det får inte vara för torrt. Vi strävar efter att ha 4-7 grader för att ha marginal för de tål inte minusgrader. Jordkällare med cementgolv brukar vara lagom fuktiga med fukthalt mellan 75-93%. Jordkällare med jordgolv som är bra till grönsaker brukar bli för fuktigt för dahliaknölarna då fukthalten ofta blir över 95%. 

Om knölarna ligger ljust eller mörkt har ingen betydelse.

Vi på Magnolia har dem i öppna plastbackar staplade i ett rum som är 4-7 grader där vi kyler under kalla nätter för att få ner temperaturen.

Om lagringsutrymmet ni har är varmare än 7 grader eller för torrt är det risk att knölarna torkar. Har de blivit alldeles ihoptorkade och skrumpna har de haft för varmt och torrt och behöver en annan plats till nästa år eller bli inlagda i fuktigt material. Då finns det olika metoder att ta till för att skydda dem. Ni får prova er fram vilken som passar er och ert lagringsutrymme bäst. Knölarna kan lindas in i tidningspapper eller läggas i torv, kutterspån, sågspån eller sand som är fuktig och hjälper till att hålla en bra fukthalt.

Om knölarna ruttnar under vintern har de inte varit tillräckligt torra innan ni lagt in dem i lagret, blivit utsatta för minusgrader och frusit eller varit på en alltför fuktig plats. Även med bra lagringsutrymme är det en del som torkar eller ruttnar. Var nöjd om inte mer än 15% dör under vintern.

Den fuktiga miljön som dahliaknölarna trivs i är även en plats där mögel trivs. Det är ingen fara om det växer mögel på knölarna, för de flesta sorters mögel växer utanpå och skadar inte knölarna.

Har ni knölarna i urnor eller krukor och har plats i frostfritt utrymme, exempelvis garaget, kan ni ställa in krukorna där med jord och knölar. De får inte vara genomblöta för då är det risk att knölarna ruttnar. Dela och plantera sedan om knölarna till våren.

Riktigt kalla och blåsiga vintrar kommer det fler på våren som säger att de behöver köpa nya dahlior eftersom fler än vanligt har torkat utan att de förstår varför. Det beror ofta på att elementet varit på oftare vilket torkat ut luften mer än vanligt. För att förhindra att detta sker särskilt kalla vintrar kan man köpa en luftfuktare, spraya rötterna med vatten emellanåt eller lägga knölarna i ett fuktigt material. 

Förr hade alla lagringsplats för grönsaker, frukt, konserver och dahlior men många måste välja eller skapa en ny plats för övervintring frostfritt.

Här är några exempel på lagringsplatser vi hör från våra kunder:

  • Jordkällare
  • Matkällare
  • Källare utan värme men frostfritt
  • Frostfria vinden
  • Garaget som är isolerat och frostfritt
  • Rummet i ladugården med hydrofor och pump
  • Häststallet som är frostfritt
  • Sommarstugan som hålls frostfri
  • Uterummet där de bäddas in i frigolit eller filtar och tas in under period med frostrisk
  • Rum i krypgrunden med frostvakt
  • Rör nedgrävt i trädgården, väldränerat som täcks med frigolit och eller löv mot frost 

Konvertering till rött

I början på 2000-talet när vi började sälja och visa dahlior frågade förvånansvärt många varför de bara hade röda dahlior efter att de förvarat knölarna över vintern. De första gångerna svarade vi att de röda väl var livskraftiga och att de hade konkurrerat ut de andra vilket inte var ett bra svar. Eftersom det var så många som hade samma problemet försökte vi hitta information om detta men fann ingen. Då intervjuade vi alla de som frågade och fann den gemensamma nämnaren. Alla förvarade sina knölar av olika sorter och färger i samma låda under vinterförvaringen. Utan att kunna förklara det så hade vi svaret: Knölar av olika sort som ligger i kontakt med varandra konvertera till rött! I vissa fall kan det bli gula eller annan variant av färg. Hur många som förvarar dem ihop och inte råkar ut för konvertering vet vi inte för det är bara de som råkar ut för det som hör av sig. 

För att förhindra att detta händer bör ni ha olika sorter i olika lådor eller på annat sätt göra så att knölar av olika sort inte kommer i kontakt med varandra under vinterförvaringen. Det räcker med ett papper som avskiljer sorterna, så har ni exakt samma dahliasorter år till  år utan någon förändring i färg. 

Det var tidigare ett hundratal varje år som frågade varför alla blommor den sommaren gick i rött och hittills har alla svarat att de lagrat alla knölar i samma låda. De senaste åren har antalet minskat eftersom fenomenet börjar bli mer känt. 

Väckning inköpta dahliaknölar

Inköpta dahliaknölar får ligga svalt i sina påsar fram till 1 - 2 veckor före plantering då ni lägger dem i rumstemperatur, kvar i sina påsar för att inte torka, för att vakna och få ögon. En del tar tid på sig att vakna och det syns inga ögon men de har ändå börjat processen så de kommer snabbare igång när de blir planterade. Om de redan fått ögon eller små skott behöver de inte ligga varmt utan kan ligga svalt tills plantering. De måste inte väckas utan kan planteras direkt men det tar lite längre tid innan de kommer upp.

Väckning övervintrade dahliaknölar 

Dahliaknölarna väcks på våren några veckor innan ni ska dela dem, om ni delar dem på våren.  För att väcka knölarna får de ligga i rumsvärme under en eller två veckor för att få ögon och se vilka som klarat sig. Ögon kallar man de nya skotten som kommer ut vid gamla stammens bas och blir årets nya stammar. En del sprayar knölarna med vatten för att de lättare ska förstå att det är dags att väckas men vi använder bara värme vilket funkar lika bra. Det ska inte bli för långa skott på knölarna utan när de är väckta och ni sett hur de mår kan de ligga kallt tills det är dags att plantera dem. 

Delning

Det är viktigt att dela sina knölar för att få fina dahliaplantor, även om knölarna inte blir gamla utan förnyas inför varje växtperiod. Om knölarna inte delas blir plantorna spinkiga och måste bindas upp. Detta beror på att det kommer upp 10 stammar från samma knöl som ska konkurrera om ljus när de växer upp och sedan får alla dessutom sidoskott med blommor. Det blir inget bra resultat. 

Delning ska göras så det på höga dahlior blir en till tre ögon, små skott som kommer fram runt stjälkbasen och blir nya stammar när skotten växt upp. Då blir de kraftiga, har plats till sidoskott och står stadigare. Låga dahlior kan ha betydligt fler stammar utan att de konkurrerar om ljus. Skotten kommer runt stambasen.

En del knölar nästan trillar isär medans andra får klippas isär med sekatör eller skäras med kniv. Ibland kan knölarna vara så stora och kompakta så att yxan får komma fram. Ofta kan man se var den gamla ruttna knölen har varit, för det har bildats nya knölar runt den. Där är det bra att sticka in kniven för att få en naturlig delning utan för mycket öppna sårskador som kan ruttna. Vissa år har inte gamla knölen hunnit försvinna utan ruttnar och är kladdig på våren. En liten knölbit med öga blir en lika stor planta som en stor knöl med flera skott.  En lös rotdel kan inte ge några skott, men rötter kan den få.

En del väljer att dela dem på hösten för att det ska vara klart när det är dags att sätta ut dem på våren. I USA delar många dem på hösten. Nackdelen med att dela dem på hösten är att de lättare torkar ihjäl och att brottytorna möglar och ruttnar. 

Vi på Magnolia delar knölarna på våren för att de ska vara fina och inte ha möglat eller ruttnat i brottytorna. Det är även en fördel att vänta med att dela dem tills vi ska väcka dem på våren och de får ögon, för då ser vi bättre var delningen ska göras. 

Efter några år av lyckad odling och vinterförvaring kommer ni ha många dahliaknölar, även efter att ni gett till era vänner och grannar. Då går det att kompostera de knölar som blir över efter delningen när ni inte vill ha fler av sorten. 

Om de inte delas blir de så stora efter några år med många skott som kommer upp och ska konkurrera om ljuset att de upplever det som att de står i skugga. En dahlia i skugga får färre blommor eller inga alls.

 

Sjukdomar och skadedjur

Spanska snigeln/Mördarsnigeln

Sniglar äter gärna upp skotten som kommer upp ur jorden så det knappt syns att plantan börjat växa, därför är det en viktig tid att hålla sniglar borta. Detta görs lättast genom att luckra jorden någon eller några dagar efter regn. Jan har vuxit upp med ekologisk grönsaksodling och har lärt sig hur viktigt det är för plantors välbefinnande och tillväxt med lucker jord. Sniglar kan inte gå i torr och porös jord, vilket det blir när man luckrat jorden. När det regnar blir jordytan kompakt och en skorpa bildas som sniglarna rör sig fritt på. Då får man bevaka och plocka sådana som börjar äta på plantorna och/eller lägger ut sina ägg. När det har slutat regna är det dags att gå med hackan för att luckra upp ytan och kontrollera så att plantorna är snigelfria. Om någon snigel blir kvar får den problem när solen kommer fram och den inte kan söka sig till fuktig skugga utan att fastna i den lösa och torra jorden. Luckrad jord hjälper inte bara mot sniglar, det gör även att små ogräsplantor dör på ett tidigt stadium och att fukten stannar kvar och inte dunstar bort. Detta gör att det många somrar räcker med regnet som kommer för att vattna blommorna, vilket gör att extra vattning inte behövs. Lucker porös jord behöver vara minst 10 cm brett för att sniglar inte ska försöka gå över den. 

Har ni problem med sniglar och inte kan eller vill hacka jorden och plocka sniglar vid regn kan ni istället förplantera dahliaknölarna i krukor. När plantorna vuxit upp och fått stam plockar ni bort de nedersta bladen och planterar sedan ut plantorna i landet. Det verkar då som att sniglarna smakar på den beska stammen och bestämmer sig för att inte krypa upp till bladen.

I krukor och upphöjda land kan kanten förses med kopparband eller snigelkant för att hindra dem att krypa upp. Det finns även olika preparat i handeln mot sniglar.

Tvestjärtar 

Vissa har problem med tvestjärtar i dahliablommorna. Vi på Magnolia har inte haft problem med det själva, men har kontaktat en som är kunnig inom området och fått en förklaring. Eftersom vi på Magnolia har sandjord och inga stenrösen, stenmurar, stenväggar, ruttnande pallkragar eller andra fuktiga och bra boplatser i närheten av dahliorna så får vi inte problem med tvestjärtar. Tvestjärtarna vill ha en fuktig och bra boplats att föröka sig på. Har ni problem med tvestjärtar så analysera var de tar vägen under dagen och försök ändra tillgängligheten för dem.  Som första åtgärd för att minska antalet kan ni lägga ut korta rullar av wellpapp på kvällen som sedan samlas in tidigt på morgonen. Tvestjärtarna kryper in i rullarna istället för att gå tillbaka till boplatsen eftersom de blir det bo som ligger närmast maten. Lättast är att rulla wellpapp till en kompakt rulle och sedan kapa med kniv eller såg. Tvestjärtar förökar sig snabbt så det är viktigt att åtgärda tillgång till boplats först innan åtgärden med wellpapp. Vid problem med myror finns i handeln Myrr men något liknande för tvestjärtar känner vi inte till.

Löss

  • Om plantor inte mår bra ökar sockerhalten och lössen gillar att föröka sig. I blomsterland händer det inte så ofta men vid stora temperaturförändringar och/eller torka under tiden när plantorna inte har tillräckligt med rötter i proportion till den kraftig tillväxten är risken högre. Detta inträffar oftast efter midsommar och i början av juli. 
  • Om plantorna får löss i krukor eller urnor är det av samma orsak som beskrivits ovan, då kan det vara dags att analysera sin vattning. Läs mer om det i stycket om vattning.
  • Plantor kan må dåligt av att de får hård konkurrens av rötter som tar näring och vatten från träd och buskar i närheten. Prova med spade i blomsterlandets kant om det har vuxit in rötter och kapa i så fall av dem.
  • En annan orsak kan vara att plantorna får för stor konkurrens av  stora perenner allt för nära.
  • Löss förökar sig snabbt och täcker hela stammarna så de blir svarta men även nyckelpigor förökar sig snabbt i en frisk trädgård, vilket är bra då de är naturliga rovdjur för lössen.
  • Små angrepp av löss försvinner lika fort som de kommer när plantan återfått en lägre sockerhalt och nyckelpigor och andra rovdjur för löss gjort sitt. Detta utan någon större påverkan på dahliorna och utan någon åtgärd av dig.
  • Vid större angrepp behövs en analys om varför plantorna angripits och eventuellt åtgärdas med vattning och/eller gödning. Om lössen är många kan de tas bort eller spolas av med en kraftig vattenstråle. Blir det en del kvar brukar de bli omhändertagna naturligt.
  • Såplösning eller kemiska medel kan användas, men då får man sköta lössen helt själv för nyckelpigor m.fl. är inte intresserade att hjälpa till i ett läge med otäcka medel. 

Krongall

Följande information är delvis hämtad från RHS, The Royal Horticultural Society, egen hemsida, läs mer här: https://www.rhs.org.uk/disease/crown-gall 

Dahlior är motståndskraftiga och råkar sällan ut för sjukdomar, men det finns några angrepp de kan råka ut för. Ett vanligt sådant är krongall. Krongall orsakas av bakterien Rhizobium radiobacter som kommer in i växten genom sår i rötter eller stjälkar, i dahlians fall i knölen, och stimulerar växtvävnaderna att växa på ett oorganiserat sätt och producera svullna galler. Bakterien finns i de flesta jordar. 

Krongall sprider sig på många växter, både vedartade och örtartade. I örtartade växter återgår gallbildningarna och bakteriecellerna till jorden. På träiga växter är gallorna träiga och fleråriga och ruttnar inte bort. 

Det här är några av de växter som krongall ofta finns på:

  • Vedartad frukt: äpplen, körsbär, vinbär, krusbär, vinrankor, björnbär, persikor, päron, plommon och kvitten
  • Grönsaker: Rödbetor
  • Örtväxter: Margeriter, Begonier, Dahlior , Lupiner och Flox
  • Vedartade växter: Hagtorn, Poppel, Salix/pil, Alm

Om man vill minska ner bakteriens omfattning i jorden kan man så gräs eller odla potatis eller andra grönsaker (ej rödbetor) i ett eller 2 år i jorden. Det finns ingen kemisk bekämpning.

Knippebakterios

Följande information är delvis hämtad från RHS, The Royal Horticultural Society, egen hemsida, läs mer här: https://www.rhs.org.uk/disease/leafy-gall 

Dahlior är motståndskraftiga och råkar sällan ut för sjukdomar, men det finns några angrepp de kan råka ut för. En av dem är leafy gall disease eller knippebakterios på svenska. Knippebakterios är något som har uppmärksammats bland dahliaentusiaster de senaste åren och det är många som har olika synpunkter och teorier på internet och sociala medier. Knippebakterios är mycket lik krongall, vilket går att läsa mer om i det övre avsnittet. 

RHS anser att knippebakterios sällan är tillräckligt allvarligt för att kräva bekämpning då det mestadels påverkar estetiken på knölen. 

Under vår upptagning av dahliaknölarna hittar vi oftast ca 5-20 av ca 5,000 knölar som drabbats av krongall eller knippebakterios varje år. Vi förstör alltid dessa för säkerhets skull. 

För ca 15 år sedan gjorde vi ett test i några år för att undersöka smittorisken med knippebakterios. Vi märkte ut platsen där vi hittade angripna dahliaknölar och kontrollerade sedan följande år om de knölar som växt på samma plats blivit angripna. Inte i något fall fanns det nya angrepp på samma platser under de följande två åren. De dahliaknölarna som var angripna lagrade vi avskilt under vintern och följande år sattes dessa ut i en avskild rabatt. När de sedan togs upp på hösten var det inga som var angripna längre. Vår slutsats blev att det inte smittar mellan knölar i någon större omfattning och att bakterierna för det mesta dör ut på smittade knölar under vintern. Jan har odlat dahlior i över 20 år och i vissa rabatter har det odlats dahlior under alla år utan att det har blivit fler drabbade knölar under åren. Detta är inget vetenskapligt bevis på att ni inte behöver vara oroliga och det kan finnas andra faktorer som spelar in, men det är vår egen erfarenhet. Andra som odlat dahlior under många år har ungefär samma uppfattning. 

Det är vissa som undrar om bakterien kan ha kommit från Holland eller anklagar oss för att inte kontrollera det vi levererar. Vi kontrollerar själva konditionen på alla knölar först en gång under påsningen av knölarna och sedan ytterligare en gång under packningen. Det är sällan vi upptäcker knölar med krongall eller knippebakterios och de vi upptäcker kasserar vi. Odlarna i Holland har otroligt stora fält och inga grödor eller träd som kan överföra bakterier i närheten. Odlingarna kontrolleras av externa kontrollanter från deras motsvarighet till jordbruksverket och likaså leveranserna som kommer in till grossisterna. Men vi vet att det förekommer smitta som passerar kontrollerna. Bakterierna finns dessutom i de flesta jordar i våra trädgårdar och i en del köpejord och dyker därför upp här och var bland våra dahlior. 

Trots att knölarna kontrolleras hos odlaren, grossisten och hos oss efter angripna knölar kan en och annan angripen knöl missas. För att säkerställa att din knöl fått ett angrepp av knippebakterios kan du peta på det misstänkta utskottet. Om de lätt faller av vid beröring och inte lämnar något spår efter sig på knölen vet du att det är en påväxt av knippebakterios. Bakterien lever i jorden och kan bara överföras via jord, så så länge du inte samplanterat knölarna kan bakterien inte ha spridits vidare. Om utskottet inte faller av och kommer inifrån knölen själv är det ett eller flera skott eller knölbildning som är på väg ut, de kan se olika ut när de kommer ut, ha olika färg och växa olika tätt inpå varandra.

Om du upptäcker att din knöl blivit drabbad av knippebakterios skicka ett mail med namn på den drabbade dahlian bild och ordernummer till vår kundservice för att bli kompenserad. Släng inte drabbade knölar i naturen eller i komposten utan i brännbara sopor för att minska bakteriens spridning. 

När vi analyserar bilder från kunder ser vi väldigt ofta att det är naturlig tillväxt och inte någon bakterios. Det är lätt att ta fel för när knölen börjar sin tillväxt av nya skott och knölar ovan jord ser det ofta konstigt ut, men blir bra när de får komma ner i jorden. Kontrollera därför om det kommer från knölen eller om den sitter löst när du pillar på den enligt beskrivning ovan.